Уведомления за открити процедури за разглеждане на Горскостопаски програми и заповеди за приключени такива в РДГ Шумен - http://109.104.223.180/rugsys/uz/index.html

НачалоНовини 2023/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.04.2023 - Популациите на елвезиево кокиче и пролетна циклама на територията на ПП „Шуменско плато“ са в стабилно състояние

Популациите на елвезиево кокиче и пролетна циклама са в стабилно състояние. Това сочат данните от извършения мониторинг на тези видове, които се срещат на територията на Природен парк „Шуменско плато“. Експертите от Дирекцията на парка са провели пролетното проучване в района на заслон „Теменуга“ за елвезиевото кокиче и в местността  „Гарваница“ за пролетното ботурче (циклама). Те са установили още че липсват  потенциални и косвени заплахи за тяхното унищожаване.

Според Червената книга на България елвезиевото кокиче се намира в категорията „застрашен вид от изезване“, а цикламата се определя като рядък вид в режим на опазване.

Любопитен факт за двете растения е, че са отровни. Забранено е тяхното бране, изкореняване и търговия. Посетителите на платото обаче често берат дивите цветя без да си дават сметка, че са нетрайни и бързо увяхват. 

Двата вида са култивирани и като декоративни растения.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност